Dadogásterápia- Komplex művészeti terápia

Mi is a dadogás? Mikor kell szakemberhez fordulni?

Dadogás terápia

A dadogás a beszéd összerendezettségének zavara, a légzés, a hangadás, a beszéd folyamatosságának gátoltsága, tehát egy kommunikációs zavar, olyan nehézség, ami a kapcsolatteremtés útjában áll.

A normális beszédfejlődés része az ún. élettani dadogás, amikor a gyermek egy rövid ideig nem képes folyamatosan beszélni. Ez körülbelül 2-3 éves kor körül a gyermekek egy részénél megfigyelhető, és nagyjából 4 éves korra, kedvező körülmények mellett rendeződhet.

Na de mi van addig, és azután?

A legfontosabb, hogy a segítségnek szánt „Ne dadogj!” figyelmeztetést kerüljék. Ez annyira célravezető, mint egy, náthás embernek azt mondani, hogy „Ne tüsszögj!” Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni tanácstalanság esetén. A „Nem kell vele foglalkozni, majd kinövi.” rossz tanács. Fontos szakemberhez fordulni, ha a szülőt zavarja a dadogás, ha türelmetlen, aggódik, vagy esetleg fél, hiszen ezt gyermeke is érzi, még, ha nem is mondja előtte. Ettől pedig nem érzi magát biztonságban, mert úgy gondolja, hogy valami baj lehet vele.

A módszerről/szemléletről:

Ahogy nincs egyféle személyiség, úgy nincs egyetlen dadogás, csak dadogások vannak, emiatt számos terápia létezik.

Miért hatásos a Komplex művészeti terápia?

A Komplex művészeti terápia a Kokas Klára által kidolgozott, a Kodály-koncepción alapuló un. „komplex esztétikai nevelés” dadogókra alkalmazott változata, amit Balás Eszter alkotott meg.. (Nekem volt szerencsém, személyesen tőle megkapni, megtanulni.)

  • A Komplex művészeti terápia nem a dadogásra, hanem a dadogó személyre összpontosít. Személyiséget fejleszt, azt szokták mondani, hogy ez egy „elvihető módszer”, hiszen a személyiségben idéz elő változásokat.
  • A művészeti élmény katartikus hatása jótékonyan befolyásolja a személyiséget, segítségével a dadogó gyermek beszédfélelme leküzdhető.
  • A művészet önkifejezés, egyfajta kommunikáció, amely lehetővé teszi, hogy a gyermek ne a beszéd útján fejezze ki belső érzéseit, gondolatait. Az érzések kifejezése csökkenti a feszültséget, egyúttal növeli az önértékelést. A dadogó a megnövekedett önértékelésének hatására önállóbbá válik, és a terápia során kialakított kapcsolatteremtései formákkal könnyebben tud alkalmazkodni a környezethez.
  • A Komplex művészeti terápia lényegét az ének-zene, mozgás és ábrázolás hármas egysége, együttes jelenléte alkotja. A zene „gyógyító” erejéről már sokat hallottunk.
  • A foglalkozások menetébe úgy építi bele a logopédiai tünetek megszüntetésére irányuló feladatokat (légzés-, hangindítás-, hangerő-, hangszín-, beszédritmus gyakorlatok, mozgás-, beszéd összehangolása, metakommunikációs gyakorlatok), hogy a gyermek észre sem veszi, mert ő például épp egy fa, amit nagy szélvihar, vagy lágy szellő lökdös, aztán pedig ő a süvítő szél a fák körül.

Kinek ajánlott a Komplex művészeti terápia?

A módszer elsősorban óvodás korú, 4-6 éves gyermekek részére alkalmas. Kivételes esetekben, például, ha a dadogás nem súlyos, vagy megjelenése óta még nem telt el sok idő, kb. 9 éves korig ajánlott.Az ilyen típusú, kreativitást fejlesztő foglalkozások, művészeti terápiák, főleg gyermekkorban többnyire a lelki betegségek megelőzését szolgálják. Mivel alkalmazásukkal a személyiség egészséges fejlődését segítjük, hatásuk ezért tág értelemben véve a lelki egészség megőrzésére irányul. Ezért a terápia alkalmazható magatartási problémákkal küzdő, szorongó gyermeknél is. Azoknak a gyermekeknek is ajánlom, akik csak bizonyos környezetben, bizonyos emberekkel beszélnek csak (pl., otthon a családdal,), máshol, másokkal viszont nem (pl; felnőttekkel nem beszél).

Minden szülő szeretné, hogy gyermeke lelkileg egészséges, kiegyensúlyozott, reális önértékelésű, önbizalomban gazdag, önálló, és nem utolsó sorban boldog legyen, méghozzá a benne lakozó kreatív erői által.

A Komplex művészeti terápia sajátossága, hogy a gyermekcsoport mellett szülőcsoport is működik. Ez nagyon fontos, hiszen a gyermek elsődleges élettere a családi fészek. A csoport célja, hogy kötetlen beszélgetések segítségével a szülők önismerete fejlődjön, ezáltal a gyermek problémáját jobban megértsék, ezáltal kapcsolatuk harmonikusabb legyen.

GyöngyHáz Alternatív Gyógyászat

Jogi nyilatkozat
Impresszum
GYIK
Partnereim
Oldaltérkép

Közösségi média

fb_icon Kövessen minket facebookon.

GyöngyHáz

FEDRA

Kapcsolat

F. Deákné Balla Adrienn

F. Deák Barbara

  • Cím:
    Budapest, XIII. Váci út 58.
    Nagykõrös, Dezsõ Kázmér u.3.