A diszlexia „rejtély”

„Tudom, hogy nem vagyok hülye.”

„Itt ülök az iskolában. A többiek olvasnak. Én pedig csak úgy teszek, mintha olvasnék. Igazából gondolkodom.

diszlexiaAzon gondolkodom, hogy, ők hogy tanultak meg ilyen könnyen és gyorsan olvasni, én pedig miért nem. A legtöbb betűt felismerem, de vannak olyanok, amiket el kell képzelnem egy szóban, például a b, betűt is, mert mindig keverem a d betűvel, de g-betűt is, a d betűvel.

Ha pedig írni kell, akkor simán kihagyom a betűket, például múltkor is azt írtam a kenyér helyett, hogy knyér, meg a falu helyett, hogy au, aztán amikor fel kellett olvasni azt olvastam, hogy falu, aztán megint megkérdezték, hogy mi van odaírva, én pedig megint azt mondtam, hogy falu, és csak utána láttam, hogy az csak au.

A vesszőket is mindig lehagyom a(z) (á, ó, ő, ú, ű í, é) betűkről. Nem is értem, hogy miért falu, és nem falú, ha hosszan mondom, hosszan írom, ha röviden mondom, akkor pedig röviden írom.

Nekem mindegy. Nem is szeretek sokat írni, mert mindig gyorsan elfárad a kezem, és nagyon lassan tudok írni, anya szerint nem kellene úgy belevésnem a ceruzát a papírba, hogy az kilyukadjon, de máshogy nem tudok írni.

Remélem, nem szólít fel a tanító néni, hogy hangosan olvassak, mert akkor megint kinevetnek a többiek, ha a kép helyett azt olvasom, hogy pék, a csőre helyett pedig azt, hogy csere.

Vagy most is inkább azt csinálom, mint a múltkor, amikor hangosan olvastatott a tanító néni minket, akkor én gyorsan kiszámoltam, hogy melyik rész esik majd rám, és gyorsan begyakoroltam addig, persze attól még nagyon izgultam és amikor megkérdezte, hogy miről szólt akkor nem is tudtam elmesélni.

De hát hogy tudtam volna, amikor én csak arra koncentráltam, hogy ki tudjam olvasni, nem is figyeltem, hogy miről szól. Pedig otthon is szoktam hangosan olvasni, de gyorsan elfárad a szemem is, meg átugrik néhány szót, meg sort.

A tesóm sokkal szebben olvasott elsősen, mint én.De ha jobban belegondolok, oviban is voltak ilyen furcsaságok, amik igazából csak a többieknek voltak furcsák, nekem nem. Például, hogy „kacsalábon” hordtam a cipőt, pedig

abban úgy is lehetett menni, meg a kabátot fejjel lefelé vettem fel, de rajzolni mindig szerettem.

Egyszer rajzoltam egy vázát. Apa azt mondta, hogy úgy, ahogy én lerajzoltam, úgy kifolyik belőle a víz.

Tényleg egy kicsit el volt dőlve, ahogy lerajzoltam, de a víz nem folyt ki belőle. Már akkor is gyorsan elfáradt a kezem, mert mindig cserélgettem benne a kanalat, egyszer az egyikkel ettem, aztán a másikkal.

Már tudok biciklizni, de elég nehezen tanultam meg.

Mindig egyszerre nyomtam a két pedált, és nem ment előre valamiért. A hét napjait is nehezen tanultam meg, és a hónapokat még most sem tudom, meg azt sem, hogy mikor születtem.

Sok szót nem tudtam elmagyarázni, hogy mit jelent, most is sok olyan van az olvasókönyvben. Már el is felejtettem, hogy melyik volt. Meg egyszer anyától megkérdeztem, hogy abban a szóban, hogy zsebkendő, mit jelent az, hogy zsebke, meg mit jelent az, hogy ndő.

Azt mondta, hogy a zsebnek és a kendőnek van értelme. Végülis, igaza van. A verseket mindig összekutyultam, főleg, ha nem értettem miről szól. Inkább énekeket választottam, amikor megkértek a felnőttek, hogy szerepeljek. Szerettem szerepelni, meg igazából minden furcsaság ellenére szerettek a többiek az oviban, meg itt az iskolában is.

Tanító néni mindig azt mondja, hogy bohóckodok. Tudom, hogy nem vagyok hülye, meg okos vagyok, meg egy csomó mindent kitalálok, meg megjegyzem a színes képeket, a memória kártyában, mindig én nyerek,

Mindig viccelődök.mégis valami más, mint a többieknél.”

Kedves Szülők!

Ha Önök is ilyen, vagy ehhez hasonló tüneteket tapasztalnak gyermeküknél, tudniuk kell, hogy a gyermekük nem hülye, nem beteg. Ezek a diszlexia tünetei, az pedig nem betegség.

Más látásmód, amihez más tanítási módszer való. Forduljanak hozzám bizalommal..

GyöngyHáz Alternatív Gyógyászat

Jogi nyilatkozat
Impresszum
GYIK
Partnereim
Oldaltérkép

Közösségi média

fb_icon Kövessen minket facebookon.

GyöngyHáz

FEDRA

Kapcsolat

F. Deákné Balla Adrienn

F. Deák Barbara

  • Cím:
    Budapest, XIII. Váci út 58.
    Nagykõrös, Dezsõ Kázmér u.3.