„ Fogszabályozásra fel!

CSÍÍÍÍZ!

 • „Valami lökéses nyelése van a gyermekemnek, a fogorvos küldött önhöz.”
 • „Nyelvlökéses nyelés.”
 • „Igen!”

De mi az? diszlexia

Kezdjük az elején. Normál esetben senki nem figyelgeti magát, hogy mikor, és hogyan nyel, pedig egy nap alatt legalább 1000-2000 alkalommal tesszük ezt. Nézzük is meg ennek a folyamatát. Most kérek mindenkit, hogy nyeljen egyet (bár szinte biztos, hogy amíg ezt elolvasta, már nyelt is néhányat).

Mi történt?

Ha jól csinálta, akkor egy külső szemlélő számára nem történt semmi, ugyanis a szabályos nyelés láthatatlan. Nem mozdulnak sem az arc, sem pedig az ajakizmok. Szájtéren belül pedig a nyelv, nyelés közben a szájpadlásra fekszik, és egy picit hátrafelé mozdul. Tehát helyes nyelésnél az arc, ajak, nyak és nyelv izmai egyensúlyban működnek,
harmonikus arcfejlődést és szabályos fogazat kialakulását eredményezik.

Hogy lehet rosszul nyelni?

A nyelvlökéses nyelés folyamán a két fogsor nem záródik, a nyelv (helytelenül) a fogakhoz támaszkodik és gyakran a két fogsor, ill. az ajkak közé csúszva láthatóvá is válik. A nyelv előre-hátra mozog. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozásához pedig az arc, ajak és nyak bizonyos izmai túlságosan megfeszülnek, míg mások alul működnek.

Miért baj ez?

Mert ezek hatására,

- az arc és a fogívek fejlődése eltér a normálistól,

- harapási (nyitott harapás, túl, - kereszt, - bulldog-, élharapás),

- fognövekedési (kifelé dől, befelé dől, elfordul) rendellenességek,

- valamint beszédhiba alakulhat ki, az érintett hangok a t, d, n, l, r, sz, z, c, s, zs, cs (a

nyelv előre nyomódik és a két fogsor között kibújik).

Mivel naponta több, mint 1000-2000 alkalommal nyelünk, az állkapcsokra és fogakra naponta ennyi alkalommal gyakorolnak hatást a különböző irányú és nagyságú erők. Az elülső fogak elmozdulásához mindössze 1,7 grammnyi nyomóerő is elegendő, ehhez képest az alsó ajak 100-300 grammnyi (befelé ható), a nyelv pedig 500 grammnyi (kifelé ható) erő kifejtésére képes.

Mi lehet az oka a helytelen nyelés kialakulásának?

 • Öröklés (állcsont, fogak formája, mérete, a neuromusculáris rendszer öröklött)
 • Helytelen csecsemőkori táplálás (üvegből történő etetés; a nem megfelelő cumi nem működteti az izmokat megfelelően)
 • Ujjszopás, cumizás, körömrágás, ceruza rágcsálása (lenyomja a nyelvet, és megakadályozza a nyugalmi helyzet kialakulását, szájlégzésre szoktat)
 • Puha ételek (Szopás után az izmokat a kemény ételek rágása edzi tovább. Ennek hiányában orális petyhüdtség lép fel.)
 • Nyelv mérete
 • Túl nyagyméretű orr- és garatmandulák; az orrlégzést is gátolják
 • Allergia

Fontos szakemberhez fordulnia, ha azt tapasztalja, hogy gyermekének gyakran nyitva van a szája. A nyitott szájjal való alvás is szájlégzésnek számít!

A tartós szájlégzés számos kockázattal jár, például: helytelen nyelvműködés; renyhe, tartós zárásra képtelen ajakizmok; elzáródott, használaton kívüli orrjáratok; tartósan fennálló beszédhibák; szuvas fogak; szájon keresztüli gyakori megbetegedések; megnyúlt arc; karikás szemek; megjelenő asszimmetriák az arcon; alvászavarok; a középső arccsontok nem megfelelő fejlődése; az állcsontok nem megfelelő fejlődés; a figyelemzavar, a hiperaktivitás is következménye lehet a szájlégzésnek, stb.

Jó hír! Van megoldás!

Először is, mint mindenben, itt is nagyon fontos a korai felismerés. Már tej-és vegyes fogazat idején el lehet kezdeni a beavatkozást, ami megfelelő szakember segítségével a rossz szokások felszámolásával kezdődik. A terápia szoros team-munkában a fogszabályzó orvos, a fül-orr gégészeti szakember, a logopédus és más társszakmák segítségével zajlik. A logopédia szerepe a fogszabályozásban? Miért nem elég csak a fogszabályzó?- Miben segíthetek?

A helyes légzéstechnika és nyelés kialakításában, a hibásan képzett hangok helyes ejtésének elsajátításában. „Eltávolítani a nyelvet a fogaktól,” –ezzel megszűntetve az azokra gyakorolt kártékony erőhatást, és megrövidítve a fogszabályozás időtartamát.

A logopédiai terápia a fogszabályozás lépései közül a nulladik, nagyon fontos, még a fogszabályozó felhelyezése előtt rögzíteni és automatizálni a normál nyelést, máskülönben a fogak a fogszabályzás utáni években visszarendeződhetnek (hiszen ha a hibásan rögzült nyelés marad, akkor a fogakra gyakorolt erőhatás is marad, vagyis semmi nem változik).

Tehát, így az egész csak kidobott pénz. Persze fogszabályozás után sem késő megtanulni, vannak esetek, amikor pont a fogszabályzó levétele utáni „furcsa” állapot miatt változik a nyelés, mert hirtelen nem is tudja az ember, hogy hová tegye a nyelvét.

Csak gyerekeknek szól ez a terápia?

Nem. Sőt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kiskamaszok, a fiatal felnőttek, és a felnőttek motiváltabbak. Mivel ők maguk szeretnék a szép és szabályos fogsort, ráadásul minél előbb, így kitartóan, fegyelmezetten, és lelkesen vesznek részt a terápián.

A terápia sikeressége érdekében elengedhetetlen a rendszeres otthoni gyakorlás, kisebb gyermekek esetében a szülői segítség. Gondoljon csak bele, ha napi 1000-2000 alkalommal helytelenül nyel gyermeke, mennyi gyakorlásra, tudatosításra van szüksége, ahhoz, hogy „átprogramozza” a működést?! Ennek érdekében a szülő végig aktív tagja a terápiának, szükség esetén a foglalkozáson velünk együtt csinálja a gyakorlatokat. Fontos a gyermek
motiváltságát fenntartani a folyamatos gyakorlás érdekében, hiszen megérdemli ő is a gyönyörű mosolyt.

forrás: www.fogvedo.hu

www.beszedhibak.hu

GyöngyHáz Alternatív Gyógyászat

Jogi nyilatkozat
Impresszum
GYIK
Partnereim
Oldaltérkép

Közösségi média

fb_icon Kövessen minket facebookon.

GyöngyHáz

FEDRA

Kapcsolat

F. Deákné Balla Adrienn

F. Deák Barbara

 • Cím:
  Budapest, XIII. Váci út 58.
  Nagykõrös, Dezsõ Kázmér u.3.